čtvrtek 1. července 2010

Divadlo evropských regionů - den první - pondělí

Divadlo Bufet - Rádio Ivo
Tři herci (jestli se jim tak dá říkat) sedí u stolu s mixážními pultíky, notebookem a třemi mikrofony a rozehrávají rozhlasovou improvizaci. Prostě jen sedí, mluví a pouští k tomu patřičné ruchy jako je chůze, déšť, šum lidí v kavárně... Člověk se cítí jako kdyby poslouchal rádio, jen u toho vidí herce, jak tu rozhlasovou hru vytváří.

Příběh pro mě nebyl až tak důležitý nebo zajímavý, šlo hlavně o tu formu, při které je divák nucen zapojovat fantazii, vytvořit si vlastní podobu postav, prostředí a všeho kolem. Ve zkratce se šlo o to, že dva kamarádi (muž a žena) se v kavárně setkali s Láďou Křížkem, společně odchází a nějakou nešťastnou náhodou zůstali všichni tři uvězněni v budově, kde pracoval ten muž. Snaží se dostat ven, postupně se tam začíná trochu projevovat ponorka a tak. Nakonec se jim to nějak podaří a hra končí.

Nevím do jaké míry to byla improvizace, ale improvizovat všichni určitě umí, což předvedli při výpadku proudu, kdy se nenechali rozhodit a ve stížených podmínkách jeli dál.

Velmi zvláštní představení. Bavilo mě to, i když to nebyl žádnej zázrak.

hodnocení: 6/10


DAMU Praha - Markéta Lazarová
Nikdy jsem Markétu Lazarovou neviděl, tak jsem neváhal a šel na ni. Bylo to kvalitní představení, studenti DAMU předvedli, že jsou šikovní a talentovaní, zvlášť výkon (hlavně hlas) vypravěčky mě uchvátil.

Zajímavě měli vyřešenou i scénu. Místo klasického jeviště si přivezli šikmou plochu, která byla ale ještě různě členěná, takže každá část byla jinak šikmá. Jako povedený hodnotím i kostýmy.

hodnocení: 7/10

Žádné komentáře:

Okomentovat