čtvrtek 17. září 2009

Velká inventura

Putovní divadelní festival nezávislé tvorby, dorazil ve dnech 11. - 12. 9. i do Hradce Králové, tak jsem se šel podívat. A dobře jsem udělal. Akce to byla vyvedená, takže tu je výběr toho nejzajímavějšího (skoro všechno)

Divadlo DNO - Hamlet
Hamlet ve stylu Jiřího Jelínka - loutky, slovní hrátky, sranda i vážná rovina - klasika. K tomu všemu hodně nečekaný zvrat na konci, kdy se divák doví, že je všechno úplně jinak. A aby toho nebylo málo, tak si do toho puští rádio. Nechápu, jak to měli udělaný, ale hrály jim tam písničky, který se jim do toho hodily a dokonce končily ve správnou chvíli.

DVA
Tady už jednou zmiňované seskupení. Všechno zůstalo při starém, jen si přibrali kluka, který jim tam přes meotar dělal projekci v přímém přenosu. Kreslil, používal předem připravené grafiky, barevné folie a tak různě. Hodně zajímavé a inspirativní to bylo.

Vojta Švejda - Arktický Robinson, aneb neuvěřitelná putování Jana Eskymo Welzla
Vyprávění o českém cestovateli, který dobyl severní pól a stal se z něj náčelník Eskymáků. Pro děti výborné představení, které se odehrává uvnitř jurty. Nenásilnou a zábavnou formou se tu dovídají o cestování, lovu, obchodu s bělochy a ostatních nástrahách každodenního života eskymáků.

Teatro Matita - Pozor, los!
Příběh o slepici Žofce, trpaslíkovi, losovi, holčičce, o porozumění mezi lidmi a zvířaty, o osudu jedince. Slovinec Matia Solce opět předvádí svůj um s neobyčejně jednoduchými loutkami, aneb jak z minima vytěžit maximum. Navíc přidává i svůj typický humor, takže představení je o to zábavnější. Představení prokládá písněmi a hrou na tahací harmoniku, na podomácku vyrobené bicí ho doprovází, a o zvukovou stránku celého představení se stará, Chillan Fernando NANO Stern.

Pro mě jedno z nejlepších představení festivalu.

Heidy und Klum - Vertigo
Tak tohle jsem vůbec nepochopil. Dvě holky tam říkaly nějaký úryvky z děl Virginie Wolfové, většinou mluvily současně, takže nebylo pořádně rozumět ani jednomu. Mělo to akorát dvě pozitiva - bylo to dost krátký a jedna z těch holek byla dost pěkná.

Folkoholics
Matia Solce a Fernando NANO Stern podruhé, tentokrát ale koncert. Matia na harmoniku, Fernando na housle. Dohromady jim to náramně šlapalo. Jak už název napovídá, hráli folklór. Sjeli to od Ruska přes Balkán, Maďarsko, Rakousko až po Chille. Největší úspěch slavila písnička Kdyby byl Bavorov ve zrychleném podání s hodně zvláštním zpěvem těch dvou cizinců.

Divadlo dobré kávy - Ušima podzimu
Podruhé jsem viděl Jakuba Folvarčného a podruhé jsem byl uchvácen. Rozhovor dvou lidí hraje sám (doprovázen jen klavírem, mimochodem hudba je taky dobrá), nejprve jako muž, pak jako žena a pak se to prolne a hraje střídavě za oba. S minimem rekvizit dokáže udělat nepředstavitelnou spoustu věcí, zvlášť židle využil na maximum.
Jestli tohle někde uvidíte, tak na to běžte.

Divadlo DNO - Cirkus Moskva
Co o tom říct, typické DNO. Na začátku docela zábava, pak se to ovšem zvrtne, přenese se to do jiné roviny a v té už jsem se začal zlehka ztrácet. Vidět to ještě tak jednou nebo dvakrát, už to určitě pochopim. V hlavní roli principála se vyžívá Jiří Kniha, kterému je role šitá na míru.

hodnocení: 8/10
doporučení: jestli to doputuje do vašeho města, nelitujte těch peněz za to a jděte

http://www.velkainventura.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat