neděle 6. června 2010

En.dru, aneb zpívá celá ádvojka

Na závěr jarní sezony si A2 připravila opravdovou lahůdku. Jeden obyčejnej kluk, jeden mikrofon, jedna šikovná krabička a spousta kvalitní hudby, zábavy a radosti. O to se postaral En.dru, mistr republiky a vicemistr světa v beatboxu a člen skupiny Mako!Mako.

Exceluje nejen beatboxu, ale je i hodně dobrej zpěvák, což během celýho večera dokazoval. Nepřišel totiž předvádět jen beaty, donesl si s sebou i loopstation, takovou malou krabičku, do který si něco nahraje, zmačkne čudlík a ono to nahranou část ve smyčce přehrává. Je možný nahrávat více stop, takže se s tim dají dělat docela divy.

Svoji show začal tím, že předvedl co je a jak funguje loopstation a ukázal nějaký základní triky, co se s pusou dají dělat (kopák, basa, činely...). Pak už začal do smyčkovače vrstvit různý linky a předvádět nevídaný kousky. Většinou si nahrál několika hlasy základní melodii, a do tý pak přidával nějaký další zvuky. Něco jen zpíval, něco nahrál a ve smyčce to zase pustil. Většina písniček trvala tak deset minut. Možná se zdá, že to musí bejt nuda, poslouchat takovou dobu to samý dokola, ale on s loopstation dělal hotový divy. Už jen sledovat, jak vám skladba vzniká přímo před očima je zážitek sám o sobě. Navíc i s těma nahranýma smyčkama pracoval dál, různě je vypínal a zase pouštěl a tím celou skladbu měnil a oživoval.

Že je neskutečně nadanej dokazoval nejen tím, že dokázal zpívat, držet rytmus a do toho ještě pořád štelovat nějaký čudlíky na smyčkovači (a že jich tam bylo), ale i tím, že je schopnej zahrát a zazpívat téměř cokoli. Vzal to od Michaela Jacksona, přes reggae, house, r'n'b až k hiphopu a rapu. A lidi, lidi ty z něj šíleli a on to moc dobře věděl. Dokonce zkusil, aby levá část publika zpívala jednu melodii, prostřední jinou a pravá ještě jinou. A všichni zpívali, v takový byli euforii. To jsem ještě nezažil. Diváci mu takhle zpívali takovej dobrej základ místo loopstation a on pak do toho začal dělat beatbox a zpívat. Prostě paráda!



En.dru je zkrátka borec a i když to ví, zůstává pořád pohodovym, sympatickym a možná i trochu nesmělym klukem. Začal třeba dělat jednu písničku a když měl nahranej ten základ a začal do toho vytvářet něco jinýho, tak to celý vypnul a prohlásil, že tahle se mu nelíbila a nepovedla. Což mě přivádí na to, že vlastně asi ne úplně všechno měl předem připravený a docela improvizoval. Klobouk dolů.

Po celou dobu koncertu jsem byl jak v jinym světě, s otevřenou pusou jsem sledoval, co tam ten člověk předvádí a nechával na sebe působit radost, kterou on do svý hudby dával. I když třeba hudba není úplně extra (zvládla by to kdejaká kapela), ale to, že to všechno vytváří sám, z ní dělá něco výjimečnýho. Pro mě zážitek roku.

hodnocení: 11/10
http://youtu.be/shxhCWuq2Ug
http://endru.cz

1 komentář:

  1. baki, jako sorry, ale občas bys mohl hodit info, když se chystá taková akce. Myslim že se už dobře známe na to, abys odhadl, co by se mi líbilo a ráda bych viděla. Bohužel ale nedokážu sledovat (obzvlášť ve zkouškovym) veškerý program brněnské scény, takže se o tom dovim až pozdě. Za todle máš u mě fakt velké minus. :Z

    OdpovědětVymazat