sobota 5. června 2010

Fantastický pan Lišák

Filmy sem moc nedávám, protože o těch se píše všude až až a nechci nosit dříví do lesa. Jenže tenhle film mi přijde trochu opomíjený (na to, že to je docela slušná podívaná), tak o něm něco málo napíšu.

K tvorbě tohoto rodinného filmu byla použita klasická loutková animace, což v době dokonalé počítačové 3D animace může potěšit oko nejednoho diváka (minimálně mé). Animace není nikterak vypiplaná a promakaná, je to celý takový hrubý a syrový, občas to na mě působí trochu úsečně, že autoři nedávají divákovi moc prostoru, aby si tu animaci vychutnal, nicméně celkový dojem z výtvarného zpracování je velmi dobrý. Tvůrci hýří nápady, fintami a zajímavými záběry (spousta průřezových záběrů na to, jak si hrabou cestičky pod zemí a hlavně finální honička z first-person pohledu, jes!).

Co se děje týká, není to žádná hitparáda. Nečekejte duchaplný nebo hlubokomyslný příběh. Jde o to, že pan Lišák kdysi slíbil své ženě, že už nebude krást, ale po letech se v něm opět probouzí liščí pudy, tak se vydává vyloupit tři největší farmáře v okolí. Ti na to samozřejmě přijdou a vypukne hon na lišku. Chvíli to vypadá, že už mají vyhráno, pak ale pan Lišák vymyslí nějakou lest a vše je naopak. Takto se síly několikrát přelijí až nakonec... no však to znáte, happy end a doják největší. To celé je okořeněno spoustou vtipných, nebo aspoň úsměvných situací.

Film je hlasově velmi dobře obsazen, kladné postavy mluví George Clooney a Meryl Streep. V reálu jsou cizí, ale tady dělají, že jsou příbuzní. Zvlášť Clooneymu role vyloženě sedla a dodává lišákovi obrovské charisma. Na začátku, kdy lišák plánuje provedení jednotlivých loupeží jsem si připadal jak v animovaných Dannyho parťácích. Korunu tomu všemu nasazuje povedený a tak trochu "forrestgumpovský" soundtrack, kde zazní různé žánry od tanga, přes country, až po rock v podání Rolling Stones.

Kdybych to měl shrnout, tak tenhle film má spád, nejsou tam žádná hluchá místa a na diváka se stále valí další akce. Ta hodina dvacet uteče jako voda a je to taková dobrá oddychovka.

hodnocení: 8/10
http://www.csfd.cz/film/233867-fantasticky-pan-lisak/

Žádné komentáře:

Okomentovat