středa 17. února 2010

Můj krásný svět (zatímco v televizi běží Tři sestry od Čechova)

Lístky na tohle představení divadla Husa na provázku jsem vyhrál, a tak jsem se na něj s velkým očekáváním vypravil.

Ve hře se objeví jen pět postav, tři důchodkyně, dál baletka, která je na scéně skoro celou dobu a bere na sebe roli vypravěčky a průvodkyně dějem. Poslední postavou je chlapík v obleku, který je tam tak nějak pro všechno (hraje třeba televizi).

Děj je začíná prostě, kamarádky penzistky se sejdou v bytě jedné z nich a začínají se bavit. Na začátku je tam lehce parodována senilita, kdy se sice navzájem poslouchají, ale vůbec dál nerozvíjejí rozhovor, ale každá si vždycky začne mluvit o tom svém. Působilo to docela úsměvně. Pohoštění starými tyčinkami a nechutnou šťávou z meruněk byl ale první hřebíček do rakve dobré atmosféry. Přituhovat začalo, když se hostitelka jala svým kamarádkám předvádět, co všechno si ve výhodných akcích koupila (Všechny divy světa, 1. díl, kolekce CD i když nemá přehrávač...). To je v souvislosti s mizerným pohoštěním akorát ještě víc rozzlobilo a hostitelka na otázku, kde na to všechno bere s klidem odpovídá, že zanedlouho vyhraje hlavní výhru v nějaké soutěži a pokračuje v předvádění dalších a dalších věci. Atmosféra houstne, až se to pak zvrhává v hysterické ničení jejích nakoupených krámů. V závěru přijde zvrat, kdy se divák dovídá, jak je to s placením všech těch věcí.

Celé to bylo pojaté poměrně dost alternativně a experimentálně a celou hru doprovázely emotivně hodně působící zvuky a hudba, na můj vkus to bylo ale až moc hlasité. Experimentální pojetí podtrhovalo i symbolické pojetí téměř všeho, co se ve hře vyskytovalo. Nejlépe to bylo vidět na věcech, které hostitelka předváděla. Všechny byly totiž znázorněny pouze různým množstvím a velikostí bílých figurek baletek.

Herecké výkony všech byly dobré, jen hostitelka byla naprosto skvělá. Výborně vystihla stařecké pohyby, výrazy ve tváři, pomalou šouravou chůzi, držení těla a vlastně úplně všechno. Už jen kvůli tomu stojí za to na tuhle hru jít.

hodnocení: 7/10

Žádné komentáře:

Okomentovat