neděle 24. října 2010

Lásky jedné plavovlásky

Na tohle představení Husy na provázku jsem šel vlastně celkem náhodou, vůbec jsem nevěděl, co to má být a tak jsem mírně zděšenej, když tuhle hru uvedli jako první část trilogie projektu Vladimíra Morávka, Perverze v Čechách. Už dříve jsem totiž viděl České moře, závěrečnou část této trilogie. Lásky jedné plavovlásky se ale dost lišily. Naštěstí.

Děj není kdoví jak složitý, do malého městečka přijíždí záložáci a setkávají se s místnimi děvčaty na tancovačce. Andula v podání Anežky Kubátové se zamiluje do zpěváka Mildy a myslí si, že on je pro ni ten pravý. Proto za ním nezvána odjíždí na jeden víkend do Prahy. Věci se ale nevyvíjejí podle jejího plánu. Nejprve se setkává s jeho rodiči, kteří o ní od Mildy samozřejmě vůbec nic neví, protože pro Mildu byla jen jedním z mnoha povyražení na jeho cestách. Když potom Milda přijde opilý domů, málem ji ani nepozná.

Opravdu jsem si užíval první polovinu představení, která se odehrávala převážně na vesnické tancovačce. Byla tady dokonale vykreslená taková ta vesnická malost, obyčejné rozhovory obyčejných lidí, které ale působí tak trapně, až je to srandovní. Tímhle mi tohodně připomínalo film Hoří, má panenko. Dobrou zábavu v první půlce ještě umocňovaly secvičené taneční choreografie, takže si člověk připadal chvílema jak na muzikálu. Dokonce na muzikálu s živou hudbou, protože celé představení opět hudebně doprovázela svými retrohity kapela Meteor. Po první půlce by si jeden řekl, že to je normální představení, který snad ani nerežíroval Morávek.

Z omylu jsme byli ovšem vyvedeni v druhé půlce, ubylo na zábavnosti a přibylo na "morávkovosti", i když to bylo opořád docela koukatelný a chápatelný. Asi nejzvláštnější byly televizní vstupy do předsavení, při kterých herec strčil hlavu do staré televizní obrazovky a začal předčítat třeba zprávy, nebo tak něco.

V čem se ale Vladimír Morávek nezapřel to, k jakému stylu hraní vede herce. Už v Českém moři se vyžíval v tom, jak postavy jednají a hlavně mluví pomalu. Nejinak tomu bylo i tady. Myslím, že k dokonalosti to dovedla právě Anežka Kubátová, která to ještě zdůraznuje velmi pomalým hraním. Ale zahrála to dobře.

Oproti Českému moři bylo tohle fakt hodně dobrý představení, bavilo mě to. Škoda jen, že nakonec zase nebyla tancovačka s Meteorem, jako minule.

hodnocení: 8/10

Žádné komentáře:

Okomentovat