úterý 26. října 2010

Ubohá Rusalka bledá

Soubor divadla Husa na provázku nastudoval pod vedením bratří Formanů adaptaci známé Dvořákovy opery Rusalka. Byl jsem na to docela zvědavej, povětšinou jsem na to slyšel celkem dobrý ohlasy, ale až derniéra mě donutila zajít si na to.

Přibližně první polovina představení se odehrávala pod širým nebem, diváci stáli na nádvoří divadla a herci hráli na ochozech. Nápad celkem dobrej, je to zajímavý ozvláštnění, ale ne zřídka se stávalo, že diváci v první chvíli nevěděli, kde se zrovna hraje a kam se koukat. Celkem často se taky něco dělo na různých místech zároveň, takže jsme se museli pořád otáčet. Hodně povedený ale bylo využití prosklené stěny divadla, za kterou bylo jako jezero a v něm utonulci.

O přestávce nás sluhové dovedli dovnitř a usadili na místa. Jelikož si mě jedna z bludiček na konci první půlky vybrala a odvlekla s sebou, byl jsem v první skupině a dostal jsem prémiová místa v první řadě. Což nebyla zas taková výhra, jak se později ukázalo. Vnitřní scéna vypadala poměrně stroze, bylo tam jen dvanáct sloupů, se kterými se ale dalo pohybovat a podle potřeby přeskupovat. Na konci představení z nich ještě vyjely takový laťky s látkou a vytvořilo to iluzi stromů na jezeře. A to jezero tam opravdu bylo. v momentě, kdy se sloupy předělaly na stromy, z nich navíc začala vytékat voda a celá scéna se tak zatopila jedním až nebo dvěma centimetry vody. A to se dostávám k nevýhodě první řady. Herci se vody totiž nebáli a celkem si běhání v ní užívali a my tím pádem párkrát schytali pěknou spršku.

Výtvarný zpracování scény bylo dost povedený, po hudební stránce to bylo taky celkem dobrý. Většinu představení doprovázel živej orchestr, jen pár pasáží tam bylo reprodukovaných. Nejslabší stránka celého představení byly pěvecké výkony. Princ měl nevýrazný hlas, Rusalka to měla zase posazený moc vysoko a kolikrát to ani nemohla pořádně vyzpívat. Navíc ke konci představení zpěvy chytaly nějaký divný echo, takže nebylo skoro ničemu rozumět. Celkem škoda, jinak to mohlo bejt opravdu povedený představení.

hodnocení: 6/10

Žádné komentáře:

Okomentovat