středa 23. prosince 2009

Avatar

Nejočekávanější filmová událost tohoto roku. Určitě jste už slyšeli, že tohle bude bomba, naprostej průlom, novej svět za hranicí vaší fantazie a kdo ví co ještě. Moc jsem tomu nevěřil, tak jsem na to šel, abych zjistil, jak to doopravdy je.

A je to tak, že to jsou akorát reklamní kecy. Ne že by to bylo špatný, to ne. Akorát jsem tam třeba neviděl to, co je za hranicí mojí fantazie. Jestli tím tvůrci mysleli šestinohýho koně, tak toho si umim představit. No a třeba takový ty zajímavý rostlinky, byly inspirovaný sasankama a jinejma věcma z podmořskýho světa, takže taky žádnej průlom. Lítací potvůrky zas vypadaly jako nějaký pravěký ještěři. To ale nic nemění na tom, že svět na planetě Pandora byl vytvořenej nádherně. Nebejt tam tolik fialový barvy, díky který to působilo jako neskutečnej kýč, tak to bylo naprosto úžasný a nemělo to chybu.

Co ale mělo chybu, byli Navi, obyvatelé planety Pandora. Věřim tomu, že drtivý většině diváků se líbilo, jak byli udělaní (celí počítačem vymodelovaní), tak já jsem jim nějak nevěřil, že jsou živí. Mimika dobrá, ale pohyby už mi tak uvěřitelný nepřišly. Pořád by to šlo udělat líp. Navíc mi v jedný scéně přišlo, že se postavy dokonce vznášej nad povrchem. Co mi přišlo ale nejvíc umělý byla jejich dokonale hladká kůže, žádná vráska.

Dějově to žádnej zázrak nebyl, ale to jsem od toho ani neočekával. Na Pandoře je nějakej vzácnej nerost, který lidstvo chce a tak tam vzniká konflikt lidstvo vs tamní obyvatelé. Film měl docela dobrou atmosféru, akorát mi trochu vadilo, že se ji pořád snažili uvolňovat rádoby vtipnejma hláškama hlavního zápornýho hrdiny. Co mě naopak bavilo hodně byly takový suchý glosy a prostý konstatování hlavního hrdiny.

I když to teď vypadá, že film stojí celkem za houby, tak to není pravda. Snažil jsem se jen napsat věci, co mi vadily na jinak všude vychvalovanym filmu. Běžte na to, ty pozitivní věci určitě hravě najdete sami.

hodnocení 9/10

http://www.csfd.cz/film/228329-avatar/

2 komentáře: